Dore & Totley Church

CONTRACT DETAILS

Client: Dore & Totley Church
Consultant/Architect: Cero Architecture
Completion Date: February 2012
Value: £340,000

PROJECT DESCRIPTION

Dore and Totley United Reformed Church planned to replace the existing church hall in 2010, with a larger building and more modern facilities, to accommodate their growing congregation.

The project was started and left incomplete by a building company who went out of business following the demolitions and the completion of phase one. Jarvale tendered and won the contract to complete the project which involved construction of the new community centre from ground level and the associated landscaping, car park and boundary wall works.

Some of the original materials from the demolition were re-used including the stone which was re-laid by our stonemasons to form the new facade of the church building. The stone door surround and parapet wall capping were made to fit the new building along with an elaborate stained glass panel which was encapsulated inside a double glazed unit and fitted into the new aluminium window above the entrance.

Internally the accommodation comprises of a large hall with a 10 metre wide acoustic concertina door to segregate the space, a large catering kitchen and communal entrance lobby/entertaining area.

The new car park provides disabled parking facilities and easy access by wheelchair to the new and existing entrances which were all previously unavailable to the original community hall.